Досега не беше ясно кой избор първо ще бъде направен.  Заупокойната литургия

...
Досега не беше ясно кой избор първо ще бъде направен. 
Заупокойната литургия
Коментари Харесай

Избират Сливенски митрополит преди новия патриарх

Досега не беше ясно кой избор първо ще бъде изработен. 

Заупокойната литургия в " Св. Александър Невски " стартира на следващия ден в 9.30 ч и ще се управлява от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Светия синод. В 11.00 ч. стартира опелото на патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей.

По думите на Киприан са известени всички посестрими църкви, в това число и съветската , само че към момента не е доказано от кое място ще дойдат публични делегации. Вчера съветският патриарх Кирил на уеб страницата на Руската православна черква. 

Впреди ден Тивериополският свещеник Тихон съобщи, че след кончината на Негово Светейшество пред БПЦ стоят и стратегически въпроси като това дали да поканят или не главата на съветската черква Кирил Московски на поклонението пред Неофит, както и към кой от двамата украински патриарси да се извърнат в раздираната освен от война, а и от духовни несъгласия Украйна. 

Днес миряни отдават респект и се сбогуват с патриарх Неофит в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", където за поклонение са изложени тленните му остатъци. Огромна опашка от искащи да се сбогуват с Негово Светейшество се изви още от 7 часа сутринта (к). 

Негово Светейшество почина в резултат на многоорганна недостатъчност в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март. Той прекара в лечебното заведение над четири месеца, като постъпи там поради белодробно заболяване. Той бе на 78 години.

Старозагорският митрополит Киприан
Снимка: БТА

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР